Evenemang

Här nedan finns samtliga artister. Scrolla ner och läs :)



Buggkurser
start fredagen den 20 april kl. 17.15-23.00
I vår kommer Jessica Andersson att leda buggkurser för ungdomar och vuxna på Bondens loge.


Så här skriver Jessica:
Sugen på att dansa? Vill du lära dig bugga eller utvecklas mer med fler turer och teknik?
Då tycker jag att du ska komma till Bondens Loge och dansa för mig! Jag heter Jessica Andersson och har jobbat med dans och haft buggkurser i över tio år. Det är jättekul att kunna dansa! Prova du också!



Den siste bonden 12 maj kl. 19.00
Föreläsning och bildvisning  lördagen den 12 maj på Bondens Loge med naturfotograf Lars-Olof Hallberg från Växjö.
Se programmet Den siste bonden” under fliken föreläsningar.




Lars-Olof Hallberg berättar och kåserar till sina diabilder där han följt ett syskonpar i ett helt år.


Kostnad: 120 kr/person. Ingen föranmälan. 
I priset ingår Bondens egna gulaschsoppa samt kaffe och kaka
Baren är öppen.



Åsa Jinder och Jonas Otter
den 16 juni kl. 19.00-01.00 
 

1979 blev Åsa Jinder Sveriges yngsta riksspelmannen genom tiderna. Ett år senare debuterade hon med albumet Åsa Jinder spelar nyckelharpa. 1988 fick hon 5 plus i Aftonbladet för skivan Stilla ro och nära. Samma år spelade hon solo på Nobelfesten. 1995 spelade Jinder bakom dennorska gruppen Secret Garden med sången Nocturne” under Eurovision Song Contest i Dublin, som även vann. Samma år skrev hon tillsammans med Susanne Alfvengren och Marianne Flynner fotbollslåten ”Det är nu!” för Sveriges damlandslag inför VM samma år.
År 2000 sålde Åsa Jinder guld- och platinaskiva för Folkmusik på Svenska. Skivan sålde 90 000 ex. Samma år sålde hon guldskiva för Tro hopp och Kärlek. Åsa Jinder är ledamot i Statens Kulturråd och ambassadör för Ecpat och för Bollnäs.  Det är väldigt kul att Åsa och hennes man Jonas nu kommer till logen.



Westernfest med Cina Samuelsson och hennes 

countryband den 14 juli kl. 19.00-01.00

D A N S !


 
Ta på dig bootsen och cowboyhatten för här kommer...

"... genuin scenglädje och stark utstrålning... det blev också en oförglömlig kväll för alla country-, gospel- och hillbilly-älskare... lägg därtill trivsamt mellansnack av både Rayburn och Cina samt flera solistframträdanden även av Erik (keyboard och trumpet), Berra (steelguitar) och Johnny (bas)..." 
Bodil Diseth - Arvika Nyheter - Onsdag 7 december 2011.



Cina är en svensk sångerska och låtskrivare som arbetat som countryartist under flera år.
År 1988 vann hon Country-SM tillsammans med sitt band Freetown Highway. Hon fortsatte att sjunga i olika konstellationer under ca fem år tills hon bestämde sig för att gå ut som soloartist.
Genom åren har Cina jobbat tillsammans med flera amerikanska country - och rockabillyartister som t.ex. "rockabillydrottningen" Wanda Jackson, Charlie McCoy, George Highfill, Becky Hobbs och "Sunlegenden" Rayburn Anthony. Hon har gjort konserter och medverkat på festivaler runt om i hela Skandinavien och även sjungit på festival i Nashville, USA, tillsammans med Charlie McCoy band.
Cina har också gjort en del speciella framträdanden som t.ex. en Julkonsert på Koberg Slott, prinsessan Desirées hem.
Cina har gett ut två soloalbum, "From Country to Country" och "Laugh, Love & Live" som båda fått fin kritik från både svenska och utländska recensenter. Under 2012 kommer Cinas tredje album som även denna gång innehåller hennes egna låtar.
Inträde: 190 kr. Denna kväll serveras westernmat som t. ex. hamburgare och chili con carne.

Sandén, Nygårds & Carr
– Anglosvensk folkmusik 
fredagen den 27 juli kl. 19.00-01.00.

 
Tre musiker med ny fräsch repertoar är redo för scenen. Sångerskan Sofia Sandén, känd från folkmusikgruppen Ranarim, strålar här samman med en av Englands/Sveriges största folkmusik-gitarrister Ian Carr (som tidigare spelat med SWÅP och Kate Rusby) och Anders Nygårds fiol. Anders är en mångsidig musiker som när han inte komponerar teater och filmmusik (Masjävlar), spelar låtar på ett mästerligt sätt. Med dessa rutinerade musikanter kan det bara bli bra. De har hittat varandra. Nu är det dags att möta publiken på Bondens Loge!

Sofia Sandén, sång
Ian Carr, gitarr
Anders Nygårds, fiol
The Playtones 
den 11 augusti kl. 19.00-01.00


D A N S !


En helkväll på Bondens Loge, gärna tidsenlig klädsel, 50-60-tal!


Framgångsåret 2010 visste inga gränser, men The Playtones resa har bara börjat! Efter vinsten i Dansbandskampen satte The Playtones tänderna i kungen av musiktävlingar – Melodifestivalen 2011. Lagom till finalen följde bandet upp sin otroliga succé med debutalbumet ”Rock ’n’ Roll Dance Party” vilket blev 2010 års mest sålda album. 2011 var det dags för nästa album: ”Rock ’n’ Roll Is King” vilket skulle bli ytterligare en storsäljare.

Både på skiva och på spelningar visar bandet hur fantastiskt bra de klarar av att förmedla sin passion till 50- och 60-talsmusiken. Det är ren, fräsch produktion av dansant rock'n’roll – framfört av ett band med helt oförfalskad energi och spelglädje!
Inträde: 220 kr.




Tjejfest med Bara B.E.N.


lördagen den 8 september kl. 19.00-01.00


Ta på dig lilla eller stora hatten, pillerburken, hucklet, hättan eller konkarongen. Att ha en huvudbonad är huvudsaken på denna fest! Det bli en lättsam och rolig afton i kvinnornas tecken. Är du dessutom kvinnlig företagare eller har något annat i gömmorna du vill visa upp eller sälja, har du här chansen att få synas!
Du erbjuds en gratis utställningsplats. Du får möjlighet att även presentera din verksamhet inför publik (max fem minuter).



Bara B.E.N. visar inga bara ben.
Kvällens underhållning blir Örebrogruppen Bara B.E.N. Vanligtvis ingår de i sjumannagruppen Yá Mas som spelar traditionell grekisk folkmusik med tonvikt på rebetiko, som ibland kallas den grekiska bluesen. 
Så här skriver "Bara B.E.N." om sig själva: 


Bara B.E.N. visar inga bara ben. Vi har helt enkelt tagit första bokstaven på våra namn: Bengt Olov, Eveline, Nana och satt ihop, så att det låter lika coolt som BWO, EMD, eller ABB... Vad spelar vi för musik egentligen? För kvällen på Bondens Loge kommer vi att spela musik från många olika genrer. På repertoaren har vi svenska visor, grekiska rebetikalåtar, bluegrass, irländska låtar samt en mängd andra typer av musik. Den röda tråden är kärlek och relationer människor emellan. Bengt Olov Johansson trakterar gitarr, mandolin, bouzouki och är med och sjunger. Eveline Ruijter spelar dragspel, ukelele och sjunger. Nana Johansson sjunger och sjunger. Och så spelar hon munspel.

Utställarna är välkomna från kl. 16.00.
Mingeltid: 18.00-19.30, därefter drar festen igång med buffé, musik, presentationer, prat och glädje till en kostnad av 350 kr. Kvällen avslutas med att den bästa huvudprydnaden koras!
Sista anmälningsdag: 4 september






Artister 2011:
Foto: Ulrika Olsson/Parasoll (Pressbild)


Peter Harryson och Bengt Magnusson
tolkar Ferlin och andra döddansare

Peter Harryson behöver knappast någon närmare presentation. Denne välkände estradör har många strängar på sin lyra; skådespelare, programledare, musiker och har dessutom tillsammans med kocken Stefan Holmström gett ut en kokbok. Därför är det en ära att denna matambassadör inleder sommarens musikkvällar på Bondens loge.
Bengt Magnusson är en skicklig konsertgitarrist och är en av Sveriges absolut främsta. Bengt ackompanjerar förutom Peter Harryson även Anders Ekborg och Axel Falk, för att nämna några. Förutom sin verksamhet som konsertgitarrist arbetar Bengt som arrangör och tonsättare. Han har även gjort skiv-, radio- och TV-inspelningar i ett flertal länder. Han har mottagit ett stort antal stipendier och verksam som konsertgitarrist i hela Europa.
Det är en rutinerad duo med åtskilliga visor i turnébagaget som äntrar scenen. Skrönor och anekdoter varvas med högst personliga tolkningar av våra mest folkkära trubadurer. Efter elva år tillsammans är samspelet familjärt och varje konsert blir unik. Harryson och Magnusson väljer noga vilka låtar som ska framföras just den aktuella kvällen.
– Dagsform och publikform avgör låtvalet, hälsar de.

Peter Harrysson och Bengt Magnusson uppträder hos oss den 3/7 2011

----------------


The Laila Band
The Laila Band består utav fyra personer – Matilda Schough - sång, Jens Classon - gitarr, Torbjörn Karlsson - trummor och Johan Ljuslin - keyboards. Live figurerar även Hans Schakonat - elgitarr och Mattias Mårtensson - bas.

Gruppen släppte sitt första album “Footsteps” 2009 och är nu i full gång med sitt andra, med enbart eget material. Låtarna är influerade av många olika typer av musikstilar och artister, allt från Dixie Chicks till Pink Floyd, från Cardigans till Eagles. Med sin breda repertoar fångar The Laila Band en bred publik, både live och på skiva.

The Laila Band uppträder hos oss den 10/7 2011

----------------





















Ingmari och Mattias
"Jag väntar vid min mila" - Dan Andersson på vårt vis. Ingmari och Mattias förmedlar en doft från vildmark och känslostämningar där dur möter moll i en skön samstämmighet. Berättelser om Dan Anderssons liv vävs samman med egna och välbekanta tonsättningar till Dan Anderssons dikter.

Sysslingarna Ingmari och Mattias tar oss med till ”Finnmarkerna” i Dalarnas djupa skogar i Grangärde med omnejd där Dan Andersson växte upp och där han till största delen fick inspiration till sina dikter som för många blivit så kära. De väver samman berättelser med kända och 8 egna tonsättningar av Dan Anderssons dikter som skildrar Dan Anderssons liv, livet i finnskogarna med mystik och trolldom, det fattiga folkets stränga villkor, arbetet vid kolmilan, naturskildringar, trosfrågor, kärleken, livet och döden.

Ingmari och Mattias är uppväxta i Dalarna och det hörs att de är inspirerade av dalarnas folkmusik vilket karaktäriserar sättet att framföra visorna. Ingmari berättar:
-Det var ju faktiskt så att min farmor som flicka kulade efter korna på vallarna i Brötjärna, en by bara ett par mil genom skogen från Dan Anderssons hemtrakt. När jag sedan läste Dan Anderssons dikter med de härliga naturskildringarna kände jag att den delen av mitt ursprung plötsligt fanns nära. Jag var åter en kulla som sprang över kärr och myrar.

Ingmari Dalin: Sång och gitarr.
Mattias Bäckman: Fiol

Hemsidor med text och ljudprov: www.myspace.com/ingmaridalin och www.mcv.se/ingmari_dalin

Ingmari och Mattias uppträder hos oss den 17/7 2011


----------------



Kevin Henderson Band / Aamos
Skotsk-norsk-svensk folkmusik i världsklass! Glada och smått frenetiska skotska reels varvas med djupa känslor och rogivande melodier. De två shetländska fiolspelarna Kevin Henderson och Mark Laurenson bildar folkmusiktrion Aamos tillsammans med den norske gitarristen och hardangerfelaren Vidar Skrede.

För att föra in ytterligare en nordisk dimension har vi sammanfört Aamos med svenskan Lisa Eriksson Långbacka, en sångerska och dragspelare som helst inte begränsar sig till en enda folkmusiktradition – hon har samlat låtar från hela världen i sitt dragspel. Mer info.

Kevin Henderson Band/Aamos uppträder tillsammans med Lisa Eriksson hos oss den 24/7 2011

----------------




Musikgruppen KAL och Torbjörn Johansson
KAL står för Krook, Andersson, Larsson, men kan även tydas "kan alla låtar". Rötterna finns i Göteborg även om Andersson kommer från Skåne. (Vilket inte hörs, men syns) En bred och blandad repertoar med handfasta sjömansvisor blandas med lyriska texter. Många goda skratt och högt tempo. Gruppen har funnits i drygt 20 år,och de senaste 18 åren har trion ibland använt sej av Torbjörn Johansson som utfyllnad. "Vi blir inte bättre, men vi blir fler!" som en av medlemmarna uttrycker sig.
KAL har genom åren funnit en stor och trogen publik i Hallands inland.

  • Malte Krook - sång, gitarr, kontrabas, banjo.
  • Bosse Andersson - sång, gitarr, kontrabas, munspel
  • Christer Larsson - sång, dragspel, klaviaturer.
  • Torbjörn Johansson - sång, fiol

KAL och Torbjörn Johansson uppträder hos oss den 31/7 2011

----------------



Foto: Kai Martin
West of Eden
West of Eden från Göteborg har kallats "the best living example of the folkrock genre" av Irish Music Magazine, och har genom åren turnerat med sin keltiskt doftande folkrock både på de brittiska öarna och i Europa.

Efter samarbeten med Göteborgs Symfoniker och sin julkonsert Celtic Christmas senaste året kommer nu bandet till Bondens Loge för en konsert. Bandet utlovar allt från innerliga irländska ballader till jigs & reels samt West of Edens eget material från sina sex kritikerrosade album.
Missa inte! Mer info

West of Eden uppträder hos oss den 7/8 2011

----------------






Henrik & Alexandra
Visduon Henrik&Alexandra sjunger visor på svenska och mixar friskt bland både äldre och nyare visskalder, egna sånger eller tonsättningar av dikter. De sjunger känslosamma sånger, om Karl Kaviar och lite om knark. Men framförallt gillar de att tillstuka sånger, närma sig bitarna från en annan vinkel och bjuda åskådarna på nya upplevelser.
2010 tilldelades de Hwitans visstipendium som årligen delas ut på Falkenbergs visfestival, med motiveringen: ”Henrik&Alexandra är en ung, fräsch och nyskapande artistkonstellation. Deras sätt att blanda friskt mellan tolkningar av de stora poeterna och egna visor bjuder lyssnarna på nya upplevelser. En framgångsrik karriär står för dörren!”
Henrik&Alexandra försörjer sig som musiker och har spelat på alla typer av scener. År 2010 hade de drygt 75 spelningar -mestadels i Halland och de var dessutom Hallands mest bokade artister inom vården och föreningslivet.
----------------

Folkmusikfest!

Den 7 maj kl. 19.00 kommer vi ha folkmusikfest – konsert med folk- och världsmusik i toppklass. Inträde: vuxna 100:-, barn och studerande 50:- Ingen anmälan. Uppträdandet börjar kl. 19.30, inga platser reserveras. Under dagen har det varit fiolkurs för ungdomar på logen. Vi kommer att erbjuda er en enkel meny denna kväll. Det är även tänkt att den som vill ska kunna dansa.


Artisterna den 7/5 2011:



Anette Wallin
Anette Wallin är riksspelman, sångerska och violinist med rötter i den Halländska visan och folkmusiken och är bördig från Halländska Drängsered. Bakom sig har hon en gedigen musikutbildning och flera priser. Nu är hon aktuell med debutplattan ”Livets dans” med eget material tillsammans med den prisade pianisten Harald Svensson. Anette arbetar som violinpedagog och frilansmusiker.
www.anettewallin.com

----------------


Sarah-Jane Summers
Kommer från det skotska höglandet och är en mycket känd fiolspelare, kompositör och lärare. Sarah-Jane har givit ut flera skivor. Hon håller på att ta en masterexamen i norsk folkmusik på musikhögskolan i Oslo. I skrivande stund är hon på Nya Zeland och spelar. Läs mer och hör henne spela på hennes hemsida. www.sarah-janesummers.com

----------------


Greger Siljebo
Västerbottning, violinist och mandolaspelare. Utbildad på musikhögskolan i Göteborg med examen 1992. Med sin musikaliska bredd och öppenhet har han blivit en flitigt anlitad musiker i olika sammanhang och ingår bland annat i den fasta ensemblen runt Hans Kennermark, vid framförande av folkmusikmässan "I välsignan och fröjd" m.m. Sedan några år tillbaka syns han oftast på duo tillsammans med sångerskan Eva Bartholdsson. Greger anses av många tillhöra toppskiktet bland landets folkmusiker och äger sedan 1985 rätten att titulera sig Riksspelman.

----------------


Hans Kennemark
Hans Kennemark, född 1965, är trubadur och en Sveriges främsta folkmusiker. Hans kraftfulla och sensibla fiolspel har man genom åren kunnat uppleva i grupper som Forsmark tre, Bäsk, Tritonus och på senare år i den finsk-svenska gruppen Nordik tree.
Hans har tillsammans med Alf Hambe skrivit mässan ”I välsignan och fröjd” som framförts otaliga gånger runt om i Sverige, Europa och Nordamerika. Deras samarbete har fortsatt och under året resulterat i ”Requiem – Nu är en dag framliden”.
Hans är riksspelman sedan 1985 och undervisar på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

----------------



Navarra
Navarra är högenergetisk folkmusik, groove och melodier, starka personliga uttryck och sammansvetsat fokus i både lekfullhet och allvar. Traditionen förs vidare med nya låtar och nya sound, improvisation och mångbottnade influenser.

Navarra startade år 2009 i Göteborg med Arvids och Sofias ambition att göra ett projekt tillsammans, och siktet ställdes snabbt in på att skriva ny musik och nya texter. Inspirationen kom från många håll, men hade tyngdpunkt i nordisk folkmusik. Ambitionen var att göra musik som både skulle vara ösig och ömsint, komplex och enkel. Språket skulle vara svenska. Efter ett par experiment med sättning föll allt på plats när Erika och Calle kom med i bandet, och Navarra fick sin nuvarande form. Efter ett lyriskt mottagande på festivalen Midvinterton höjdes ambitionsnivån och mejl med noter och texter började skickas fram och tillbaka, vilket vilket resulterade i materialet som finns på första fullängdaren utgiven på Kakafon Records. Navarras musik har letat sig in hjärtat hos en bred publik, folkmusikrävar såväl som de som aldrig hört en polska.

----------------